Elli Kallioranta

KIRJA
Anne Nisula
PUHUTAANPAS SIITÄ TOISEN KERRAN – Kalliorannan Ellin tarina

Kirjoittamani kirja kertoo Jämsässä vuonna 1903 syntyneen tätini Elli Kalliorannan elämäntarinan.  Kirjassa ovat vahvasti esillä Ellin isä Kalle Kallioranta ja Jämsän Arvajalla sijaitsevan Kalliorannan torpan vaiheet. Pientilallisten sinnittely pula-aikana ja sotavuosina, maaseudun murrosvuodet, keskisuomalaiset perinteet ja tavat tulevat eläviksi lukuisten henkilöiden kautta. Kirja kertoo myös 1920-30 -lukujen kansanopistoista, Pienviljelijä-liitoista 1940-1970 sekä elämästä Helsingissä sodan ja asuntopulan aikaan.

Elli pitämässä keittokurssia emännille vuonna 1939.

Elli Kallionranta (oik.) pitämässä keittokurssia emännille vuonna 1939.

Elli oli kansanvalistaja tehden pitkän uran Pienviljelijäliiton kouluttajana. Hän kiersi ympäri Suomea valistamassa pientilojen emäntiä. Melkein 100-vuotiaaksi eläneen Ellin tarina on yksi tarina tuhansien joukossa, joista kuva Suomesta rakentuu. Yksilön kautta yleinen historia avautuu.

Kovakantinen. 168 sivua. 17 cm x 25 cm. Runsaasti kuvia. 24.00€ + postikulut. Toimitus postitse laskun kera.  Tilaukset: anne@annenisula.fi  

________Elli Kalliorannan legacy elää  _____________

ELLI ESILLÄ MUSEOSSA
Hotelli- ja ravintolamuseo Helsingissä halusi esitellä Elli Kalliorannan yhtenä suomalaisen ruokakulttuurin vaikuttajana  Makuasioita – näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin – näyttelyssä vuonna 2021.  Näyttelyssä oli lifesize -kuva Ellistä vuodelta 1938, missä hän on neuvontakäyntimatkallaan poikennut syntymäkotiinsa Jämsään.

 

 

 


ELLIN EXLIBRIS KUULUISAN TAITEILIJAN TEKEMÄ
Taiteilija Onni Oja teki Elli Kalliorannalle exlibriksen. Onni ja vaimonsa pianisti Marja Oja olivat Ellin hyviä ystäviä.  Exlibris harrastajien lehti Exlibris Aboensis pyysi minua kirjoittamaan tuosta harvinaisesta exlibriksestä jutun. Se julkaistiin lehdessä vuonna 2018.

Exlibris Aboensis -lehdessä ollut juttu Onni Ojan piirtämästä exlibriksestä Elli Kalliorannalle.

ELLI OSANA NEUVONTATYÖN HISTORIAA
Tietokirjailija Kirsti Manninen on kirjiottanut Elli Kalliorannasta kirjassaan Omat avaimet, joka käsittelee varsin perusteellisesti maa- ja kotitalousnaisten järjestötyön ja neuvonnan historiaa. Kirja taustoittaa hyvin Ellin työsarkaa ja syventää hänen elämäntyötään neuvojana. Julkaisija Maa- ja kotitalousnaisten keskus 2016.