Elli Kallioranta Jämsä

PUHUTAANPAS SIITÄ TOISEN KERRAN – Kalliorannan Ellin tarina

Anne Nisula kertoo kirjassaan Jämsässä vuonna 1903 syntyneen tätinsä Elli Kalliorannan elämäntarinan.  Mukana kuvassa ovat vahvasti Ellin isä Kalle Kallioranta ja Jämsän Arvajalla sijaitsevan Kalliorannan torpan vaiheet. Pientilallisten sinnittely pula-aikana ja sotavuosina, maaseudun murrosvuodet, keskisuomalaiset perinteet ja tavat tulevat eläviksi lukuisten henkilöiden kautta. Kirja kertoo myös 1920-30 -lukujen kansanopistoista, Pienviljelijä-liitoista 1940-1970 luvuilla sekä elämästä Helsingissä sodan ja asuntopulan aikaan.

Elli pitämässä keittokurssia emännille vuonna 1939.

Elli Kallionranta (oik.) pitämässä keittokurssia emännille vuonna 1939.

Elli oli työssään kansanvalistaja ja teki pitkän uran Pienviljelijäliiton kouluttajana kierrellen ympäri Suomea valistamassa pientilojen emäntiä. Miltei sata vuotta eläneen Ellin tarina on yksi tarina tuhansien joukossa, joista kuva Suomesta rakentuu. Yksilön kautta yleinen historia avautuu.

Kovakantinen. 168 sivua. 17 cm x 25 cm. Runsaasti kuvia. 24.00€ + postikulut.  Toimitus: postitse laskun kera.  Tilaukset: anne@annenisula.fi  

_______________Lisää Ellin työhön liittyvää____________________

Tietokirjailija Kirsti Manninen on  ottanut Elli Kalliorannan yhdeksi esimerkiksi kirjassaan Omat avaimet, joka käsittelee maa- ja kotitalousnaisten järjestötyön ja neuvonnan historiaa perusteellisesti. Kirja taustoittaa Ellin työsarkaa ja syventää ja  hänen elämäntyötään neuvojana. Julkaisija Maa- ja kotitalousnaisten keskus.