Elli Kallioranta

KIRJA
Anne Nisula
PUHUTAANPAS SIITÄ TOISEN KERRAN – Kalliorannan Ellin tarina

Anne Nisulan kirja kertoo Jämsässä vuonna 1903 syntyneen tätinsä Elli Kalliorannan elämäntarinan.  Mukana kuvassa ovat vahvasti Ellin isä Kalle Kallioranta ja Jämsän Arvajalla sijaitsevan Kalliorannan torpan vaiheet. Pientilallisten sinnittely pula-aikana ja sotavuosina, maaseudun murrosvuodet, keskisuomalaiset perinteet ja tavat tulevat eläviksi lukuisten henkilöiden kautta. Kirja kertoo myös 1920-30 -lukujen kansanopistoista, Pienviljelijä-liitoista 1940-1970 luvuilla sekä elämästä Helsingissä sodan ja asuntopulan aikaan.

Elli pitämässä keittokurssia emännille vuonna 1939.

Elli Kallionranta (oik.) pitämässä keittokurssia emännille vuonna 1939.

Elli oli työssään kansanvalistaja ja teki pitkän uran Pienviljelijäliiton kouluttajana kierrellen ympäri Suomea valistamassa pientilojen emäntiä. Miltei sata vuotta eläneen Ellin tarina on yksi tarina tuhansien joukossa, joista kuva Suomesta rakentuu. Yksilön kautta yleinen historia avautuu.

Kovakantinen. 168 sivua. 17 cm x 25 cm. Runsaasti kuvia. 24.00€ + postikulut. Toimitus postitse laskun kera.  Tilaukset: anne@annenisula.fi  

________Elli Kalliorannan legacy elää – alla kolme julkistusta _____________

ELLI ESILLÄ MUSEOSSA
Hotelli- ja ravintolamuseo Helsingissä halusi esitellä 2021 näyttelyssään Makuasioita – näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin Elli Kalliorannan yhtenä suomalaisen ruokakulttuurin vaikuttajana. Toimitin näyttelyyn Ellistä kuvan vuodelta 1938, missä hän on neuvontakäyntimatkallaan poikennut syntymäkotiinsa Jämsään.

 

 

 


ELLIN EXLIBRIS KUULUISAN TAITEILIJAN TEKEMÄ
Elli Kalliorannalla oli ystävänsä taiteilija Onni Ojan piirtämä exlibris.  Alan harrastajien lehti Exlibris Aboensis halusi minulta tuosta harvinaisesta exlibriksestä jutun, joka sitten julkaistiinkin lehdessä vuonna 2018.

Exlibris Aboensis -lehdessä ollut juttu Onni Ojan piirtämästä exlibriksestä Elli Kalliorannalle.

ELLI OSANA NEUVONTATYÖN HISTORIAA
Tietokirjailija Kirsti Manninen on  ottanut Elli Kalliorannan yhdeksi esimerkiksi kirjassaan Omat avaimet, joka käsittelee maa- ja kotitalousnaisten järjestötyön ja neuvonnan historiaa perusteellisesti. Kirja taustoittaa Ellin työsarkaa ja syventää   hänen elämäntyötään neuvojana. Julkaisija Maa- ja kotitalousnaisten keskus 2016.